분류체계 검색

Lactobacillus sakei 대표 이미지

이미지 출처: 없음
영문 설명
출처: Int. J. Syst. Bacteriol., 1996, 46, 367-376. Klein G., Dicks L.M.T., Pack A., Hack B., Zimmermann K., Dellaglio F. and Reuter G.Emended descriptions of Lactobacillus sake (Katagiri, Kitahara, and Fukami) and Lactobacillus curvatus (Abo-Elnaga and Kandler)numerical classification revealed by protein fingerprinting and identification based on biochemical patterns and DNA-DNA hybridizations.
Cells are rod shaped with rounded ends (0.6 to 0.8 by 2 to 3 pm) and often slightly curved or irregular, especially during the stationary growth phase, and occur in short chains or singly. Nonmotile. No growth occurs at 45”C, but most strains grow at 42 and 4 ℃ and some strains grow at 2 ℃. Facultatively heterofermentative. m-Lactic acid is produced, often with the L-( +) isomer in excess. The G+C content of the DNA ranges from 42 to 44 mol%. Originally isolated from sake starter and regularly found in fermented meat products, vacuum-packaged meat, sauerkraut, and other fermented plant material. The species is divided into two subgroups on the basis of protein patterns revealed by SDS-PAGE. Subgroup I has the following biochemical and physiological features. Acid is produced from fructose, galactose, gluconate, glucose, mannose, melibiose, ribose, and sucrose. Most strains produce acid from arabinose, cellobiose, salicin, and trehalose. A few strains produce acid from lactose and maltose. A few strains fail to produce acid from arabinose. Acid is not produced from amygdalin, inositol, mannitol, melezitose, raffinose, rhamnose, sorbitol, and xylose. Ammonia is always produced from arginine. Most strains grow in the presence of 10% NaCl and produce acetoin from glucose. Subgroup I1 differs from subgroup I only in a few biochemical and physiological features. Acid is always produced from salicin and trehalose. A considerable number of strains do not produce acid from arabinose. A few strains produce acid from cellobiose. Acid is not produced from lactose and maltose. Growth occurs in the presence of 10% NaC1. Acetoin is produced from glucose. The type strain belongs to subgroup I, but its protein patterns are atypical and it differs from other subgroup I strains in some reactions. The type strain produces acid from maltose. Acid is produced weakly from arabinose, gluconate, lactose, salicin, and trehalose. Acid is not produced from cellobiose.
국문 설명
출처: Int. J. Syst. Bacteriol., 1996, 46, 367-376. Klein G., Dicks L.M.T., Pack A., Hack B., Zimmermann K., Dellaglio F. and Reuter G.Emended descriptions of Lactobacillus sake (Katagiri, Kitahara, and Fukami) and Lactobacillus curvatus (Abo-Elnaga and Kandler)numerical classification revealed by protein fingerprinting and identification based on biochemical patterns and DNA-DNA hybridizations.
Lactobacillus sakei는 Firmicutes에 속하며, 세포는 둥근 끝 (0.6-0.8 × 2-3 μm)을 가진 막대 모양이며, 성장단계에서는 약간 구부러지거나 불규칙하며 짧은 사슬 또는 단독의 형태로 자란다. 비운동성으로, 45 ℃에서 성장이 일어나지 않은 반면 대부분의 균주는 42 ℃와 4 ℃에서 자라며 일부 균주는 2 ℃ 에서 자란다. 통성의 이종발효형이며, DL-젓산이 생산되고, L-(+) 이성질체가 과량으로 생성된다. DNA의 G+C 함량은 42-44 mol% 이다. 원래 사케 스타터에서 분리 되었으며, 발효 육제품, 진공포장고기, 김치 및 기타 발효식품 재료에서 주로 발견된다. L. sakei는 SDS-PAGE에 의한 단백질 패턴에 따라 두 개의 하위 그룹으로 나뉘어 진다. 하부그룹 I 에는 다음과 같은 생리생화학인 특징이 있다. 산은 과당, 갈락토오스, 글루코네이트, 글루코오스, 만노오스, 멜리바이오스, 리보오스 및 자당으로부터 생성되고, 대부분의 균주는 아라비노오스, 셀로바이오스, 살리신 및 트레할로오스로부터 산을 생산하며, 몇 균주는 유당과 말토오즈로부터 산을 생산하고, 몇 균주는 아라비노오스로부터 산을 생산하지 않는다. 아미그달린, 이노시톨, 만니톨, 멜레지토스, 라피노스, 람노오스, 솔비톨 및 자일로즈로부터는 산을 생산하지 않는다. 암모니아는 아르기닌으로부터 생산되며, 대부분의 균주는 10 % NaCl의 존재하에서 생육하고 포도당으로부터 아세토 인을 생산한다. 하부그룹 I1는 하부그룹 I과 약간의 생리생화학적 특징만 다르다. 산은 항상 살리신과 트레할로오스에서 생산되며, 상당수의 균주가 아라비노스로부터 산을 생산하고, 약간의 균주는 세라토닌으로부터 산을 생산한다. 유당과 말토오즈로부터는 산을 생산하지 않는다. 성장은 10 % NaC1의 존재 하에서 발생하며, 아세토인을 포도당으로부터 생산한다. 표준균주는 하부그룹 I에 속하지만, 단백질 패턴은 비전형적이며 일부 반응에서 다른 하부그룹 I 균주와 다르다. 표준균주는 말토오즈로부터 산을 생산하며, 아라비노오스, 글루코네이트, 락토오스, 살리신 및 트레할로스로부터 약하게 산을 생산하지만 셀룰로오스로부터는 생산하지 않는다.
국가생명연구자원통합정보시스템 연계 데이터 (전체 데이터 건수: 1160)
번호 학명 대구분 중구분 연계기관 연계정보조회
1 Lactobacillus sakei 미생물 균주 세계김치연구소 (139) 조회
2 Lactobacillus sakei 미생물 균주 한국생명공학연구원 (72) 조회
3 Lactobacillus sakei 미생물 단백질서열정보 산학연 (100) 조회
4 Lactobacillus sakei 미생물 종자 생명자원정보서비스 (6) 조회
5 Lactobacillus sakei 미생물 핵산서열정보 산학연 (840) 조회
6 Lactobacillus sakei 미생물 핵산서열정보 국가생명연구자원정보센터 (3) 조회
  • TOP